donderdag 24 januari 2013

Suiker, daar ga je pas dood van

Dus echt, ik stop er weer mee. Vandaag. Heb dan ook de ganse dag nog geen suiker op dus dat begint goed. Tot een paar weken geleden at ik ook echt amper suiker, hoogstens agavesiroop in een zelfgeknutseld amandelmeelkoekje of -appelkruimeltaart. Of een appel met honing en kaneel 's avonds. Dat is nog wel te overzien. Maar langzaam sluipt het er toch in. 's Ochtends in de yoghurt (heb geen uren de tijd, dus dan maar een makkelijk ontbijt dat ook met een baby op schoot, met een arm naar binnen te metselen is) honing, tussen de middag een rijstwafel met hagelslag, koekje... en dan opeens krijg je trek in chocola. En voor je het weet is zo hoppa, het hek van de dam en zit je chocola te vreten om je vervolgens af te vragen waarom je die vette zoete zooi zit te eten want echt, ik ben op zich helemaal geen liefhebber van die rommel.

Hormonen de schuld geven, slaat ook nergens op. Echt niet. Het is gewoon een verslavend vergif. Of komt dat wel door hormonen? Weet ik het, ergens zullen ze vast wel om te hoek komen kijken in dit verhaal... Ik bedoel dat er gewoon geen goed excuus is om suiker te eten. De enige reden om het te eten, is dat je niet zonder kunt, omdat je een soort suiker-junkie bent. En dat wil ik niet zijn, nee!

Zeker met een baby in de buik of aan de tiet is het stom idee, wij allebei kunnen alle mineralen, vitaminen en andere goede zaken uit 'ons' eten heel goed gebruiken, suiker zorgt er alleen voor dat we moe worden, we minder goed voedingsstoffen opnemen, dat botten en kiezen stapje voor stapje worden afgebroken, dat verkeerde cellen in ons lijf een voedingsbodem krijgen en dat we geld uitgeven aan vies voer dat we niet nodig hebben. Zonde, want voor de prijs van een reep chocola, koop je al snel drie knolselderijen, vier witte kolen, een kilo schorseneren, twee kilo wortels of anderhalve kilo paarse aardappels, nog biologisch ook!

Ik heb vanmiddag lekker een grote pan pittige pompoensoep gemaakt voor tussen de middag. Heb ik morgen de tijd, dan bak ik weer een fijn paleo amandelmeel/banaanbrood voor 's ochtends. En 's avonds maak ik niet zuuneg precies genoeg avondeten, maar juist lekker iets te veel voor de lunch de dag erna. Hoe minder suiker (en andere slechte koolhydratenzooi als brood en beschuit) ik eet, hoe minder trek ik erin heb.

Hoop dat wat strikter paleo eten me helpt om weer zo goed mogelijk in mijn oude vorm te komen. Heb maat 36 wel terug en pas nu mijn kleren weer, maar mijn buik blijft helaas wat langer slap dan bij de vorige kindjes :( Vorig jaar deed paleo eten + bewegen wonderen, met die beweging komt het wel goed als ik straks grote zus weer naar school ga brengen, lopend met de baby in de kinderwagen vier keer op en neer naar school, netjes eten daarvoor moet ik mezelf gewoon een schop onder mijn kont voor geven.

4 opmerkingen:

 1. Bewustwording is al een goede stap vooruit! Zodra al die suiker je lijf uit is, verdwijnt de trek ook weer. Mijn ervaring is meestal al na twee of drie dagen. Amandelmeel/banaanbrood klinkt wel erg lekker, heb je een goed recept?
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey! Je was vorig jaar idd heel goed bezig met je paleo! Ik ben ook zo gevoelig voor suiker en snelle koolhydraten en eet dit meestal niet...maar soms sluipt het er heel gemeen zomaar weer in....
  Succes! Groet Caro

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed dat je het zegt, suiker schrappen kan ook best wel helpen om mijn gezellige moodswings van de laatste tijd de kop in te drukken.

  Ik merk aan mezelf dat ik echt die zoetbehoefte nog heb. Heb echt goed naar mijn lichaam leren luisteren de afgelopen jaren en ik merk echt steeds meer van dat soort dingen. Gewone tarwe boterham? Enorme dip erna!

  Eet zelf ook wel honing door de meusli 's ochtends als ik geen zin in fruit heb. Maar krijg vaak rond vieren dan zo'n trek en chocolade of zo he, echt niet normaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Go for it! Weg met die suiker! Het levert inderdaad niks op, dus lekker aan de amandelmeel/banaanbrood, ik ben ook wel benieuwd naar een receptje... Ik ben sinds 3 weken ook zoveel mogelijk paleo aan het eten en voel me supergoed!

  BeantwoordenVerwijderen